На нашата веб страница https://istokmermer.com.mk/, ние се трудиме да ја почитуваме вашата приватност и заштита на сите ваши лични податоци што ги собираме од посетителите кои ја користат нашата веб страница, а при кое собирање Друштвото дејствува како контролор на личните податоци во согласност со Законот за заштита на личните податоци. Нашата веб страница користи колачиња, кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме подобра услуа, и доставување на содржините и рекламите до вас додека ја користите нашата веб страница. 

Оваа политика за колачиња (“Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка.

Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на [email protected]. За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата компанија, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност. Политика за приватност.  

Внимателно прочитајте ја оваа политика за колаљиња за сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај Исток Мермер ДООЕЛ се нарекуваат „колачиња на првата страна“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: овие колачиња остануваат ан уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја псоети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: овие колачиња им овозможуваат на оперторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата во прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корсиникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колаљињата за сесија се соиздраваат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги кориситиме и зошто?

Општо гледано, веб страницата користи колачиља за да ве разликува вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме истата. Колачиљата исто така се користат за со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Колачињата што можеме да ги користиме на веб страницата може да се пдоелат на следниов начин:

 1. Неопходни
 2. Аналитични
 3. Перомансни/Функционирање
 4. Таргетирање

Некои колачиња можат да исполнат повеќе од една од наведените цели.

Неопходниколачиња ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:

 • Да ве идентификуваме вас дека сте најавени на веб страницата и да ве автентифицираме
 • Да се осигуриме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање
 • За безбедносни цели

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на вашата посета.

Колачиња за аналитика собираат информации за тоа како ја користите веб страницата, на пр, страниците кои ги посетувате, и доколку сте искусиле грешки на нашата веб страна. Овие колачиња не собираат информации што би можеле да ве идентификуваат исе користата само за да ни помогнат да го подобриме работењето на веб страната, да ги разбереме интересите на нашите корисници и да ја измериме ефективноста на рекламирањето.

Ние користиме колачиња за аналититка за:

 • Да спроведеме аналитика на веб страната: Добиваме статистика за начинот на користење на веб страната
 • Да добиеме податок за бројот на корисници на веб страната што вршеле прегледи на одреден продукт или услуга,
 • Помош за да подобрување на веб страната со мерење на сите грешки и потфрллување што се појавуваат,

Со некои од нашите колачиња, за нас  управуваат и трети страни.

Колачиња за перформанс/функционалност се користата за давање на услуги или за памтење на поставките за подобрување на вашата посета.

Ние користиме колачиња за функционалност за:

 • Да се запамтат поставките што сте ги примениле, односно одбрале, како што се распоредот, големината на текстот, преференции и бои,
 • Да се запамти дали веќе сме ве прашале дали сакате да пополните анкета, да учествувате во наградна игра и ткн…
 • Да се запамти дали сте вршеле преглед на одредени компоненти или листи на веб страната за да не ви се повторуваат
 • За да покаже кога сте најавени во веб страната 

Со некои од нашите колачиња, за нас управуваат и трети страни.

Колачиња за таргетирање се користат за следење на вашата посета на веб страната, како и сите услуги кои се нудат онлајн, вклучувајќи ги тука страниците што сте ги посетиле и линковите што сте ги следеле, што ни овозможува кон вас да насочуваме таргетирани реклами на веб страницата. За обработка на податоците за цели на директен маркетинг, Ве молиме да ја погледнете Политиката за директен маркетинг.

Колачиља за таргетирање може да се користат за:

 • Прикажеме насочени реклами во рамките на нашата веб страна.
 • Да се подобри начинот на испорака на пероснализирани реклами и содржини и да се измери успехот на рекламните камапањи на веб страната.

Кога бараме ваша согласност

За сите колачиња е потребна ваша согласност.

Ваша согласност бараме пред да ги поставиме колачињата на вашиот уред. Согласност можете да дадете со кликнување на соодветното копче на банерот што ви е прикажан на почеток на вашата посета. Доколку не сакате да дадете согласност или  сакате да ја повелечете согласноста за било какви колачиња, во било кое време, ќе треба да ги избршете и блокирате односно оневозможите колачињата преку поставките на прелестувачот. Видете подолу во оваа политика за тоа како да го направите ова. Имајте предвид дека оневозможување на овие колачиња ќе влијае на функционалноста на веб страната и може да ве спречи да иамте пристап до одредени кракатеристики на веб страната.

Како да ги избришете или блокирате колачињата

Повеќете веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола на повеќето колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња.  Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘more options’ на вашиот прелистувач. Со цел да ги разбереме овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вкллучително и како да видите како се поставени колачињата, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

Google reCAPTCHA

Google reCAPTCHA е услуга за безбедност на веб-страници што ја заштитува нашата веб-страница од спам и злоупотреба. Таа користи напредни техники за анализа на ризици за да разликува помеѓу луѓе и ботови. Google ги изјаснува својата политика за приватност тука и политика за користење тука за Северна Македонија.

6. Контактирајте не

За било какви прашања слободно можете да не контактирате на: [email protected]